Tips

Zo vermijd je voedselverspilling!

Een groot deel van het restafval bestaat uit organisch 'afval'. Voedselresten dus. 
Met deze kleine tips verklein je de voedseloverschotten en dus je afvalberg. 

  • Kijk naar wat je weggooit.... Bekijk eens een week wat je precies van voedsel in de vuilniszak gooit. Gaat het om verse producten die bedorven zijn, restjes... Denk eens na hoe je  dit kan vermijden. Minder aankopen? Minder klaar maken? Kan je er nog iets mee? Soep? Pesto? 
  • Denk eens na of je in bepaalde periodes meer voedsel weggooit? Druk dus meer bereide dingen? 
  • Staat je koelkast goed afgesteld? 3 tot 5 graden is ideaal. Warmer zorgt voor een sneller bederf van zaken. 
  • Organiseer je koelkast en zet de oudste dingen vooraan. Zo vermijd je vergeten dingen. 
  • Plan je maaltijd en koop wat je nodig hebt. Laat je niet vangen aan de grote kortingen op grote verpakkingen of de 2+1 acties. Tenzij je zeker bent dat je dit effectief allemaal kan wegwerken. 
  • Maak plannen voor je restjes. 
  • Gebruik de diepvries als back-up maar zorg ervoor dat deze dan niet volloopt met zaken die uiteindelijk dan toch in de vuilniszak belanden. 
  • Composteer wat kan. Ook al gebruik je de compost niet voor de tuin dan nog is het belangrijk dat je het organisch materiaal laat composteren. 
  • ....

Met dank aan Ethical Consumers voor deze tips. Misschien heb je nog suggesties. Laat ze gerust weten dan nemen we ze op in onze lijst. Succes!

verpakkingsvrij winkelen